از گنوم تا i3 : سقوط یا صعود؟
همونطور که اینجا نوشتم، چند وقت پیش به آرچ مهاجرت کردم. یه مدتیه به شدت از سادگی آرچ تاثیر گرفتم و دارم دسکتاپم رو اون طوری که دلم میخواد میچینم. چون همیشه عاشق سادگی بودم هیچ وقت از KDE استفاده نکردم و برای یه مدت طولانی (حدود شش سال) کاربر گنوم بودم. گنوم واقعاً عالیه و به شدت ساده و روونه. اما باز هم برای من زیاد سنگینه. توی این مدت مدیر پنجرهها و محیطهای رومیزی زیادی رو امتحان کردم (اگه فرقشون رو نمیدونید اینجا رو ببینید) البته هیچ وقت نتونستم روی هیچ کدومشون بیشتر از یکی دو روز بمونم. اما این بار i3 منو شگفت زده کرد و الان یه هفتهای میشه که فقط از i3 استفاده میکنم.
کلا مدیر پنجرهها به سه نوع Tiling ، Stacking و Compositing تقسیم میشن.
مدل Stacking یا Floating مدیریت مکان پنجرهها رو به خودتون واگذار میکنه و اونها رو به صورت شناور نشون میده، شما میتونید یه پنجره رو بکشید و روی یه پنجرهی دیگه قرار بدید. برای مثال تمام نسخههای ویندوز تا ویندوز XP و Mac OS 9 و همینطور نامهای آشنایی مثل Openbox یا Fluxbox از این مدل استفاده میکنن.
مدل Tiling مدلیه که اجازهی overlap شدن پنجرهها رو نمیده و پنجرهها باید حتماً در کنار همدیگه قرار بگیرن. پس توی این مدل با مفاهیمی مثل تقسیم کردن طولی و عرضی صفحه سر و کار داریم. برای مثال اگه دو پنجرهی باز داشته باشیم کل صفحه نمایش به دو بخش طولی یا عرضی تقسیم میشه و هر دو پنجره رو در کنار هم نمایش میده. معروفترین مثالها برای این مدل Windows1 ، i3 ، awesome ، dwm و wmii هستن. البته معمولا این مدیر پنجرهها توانایی پشتیبانی از مدل Stacking رو هم دارن.
مدل Compositing هم مدل پیشرفتهای از مدیر پنجرههاست که کاملاً باهاش آشنایی دارید. Metacity مدیرپنجرهی معروف گنوم۲ , Mutter مدیر پنجرهی گنوم۳ ، KWin مدیر پنجرهی KDE و Compiz مدیرپنجرهی معروف با پشتیبانی سه بعدی از این مدل استفاده میکنن.
هدف من پیدا کردن یه مدیر پنجرهی سبک و tiling بود. پس انتخابهام به این گزینهها محدود شدن: dwm , i3 و awesome. یه مقایسه عالی بین مدیرپنجرههای Tiling رو میتونید اینجا ببینید.
همشون رو امتحان کردم و در نهایت بر طبق دلایل شخصی i3 بیشتر از همشون به دلم نشست. i3 یه مدیر پنجرهی چهارچوبی و پویاست که با زبان c نوشته شده و بسیار سریع و قابل پیکرهبندیه. پیکرهبندیش کلاً توی یه فایل متنی (i3/config./~) انجام میشه و بهخوبی از لایه بندی و تقسیم افقی و عمودی پشتیبانی میکنه. توی i3 با پنجرهها با یه ساختار درختی رفتار میشه و مدیریتشون به شدت راحته.
حتماً نصبش کنید ولی اگه نتونستید باهاش کار کنید نگران نباشید. توی پستهای بعدی دربارهی پیکرهبندی i3 حتماً مینویسم. ضمناً i3 مستندات خوبی داره که برای شروع خیلی به دردتون میخوره. اینجا رو برای شروع ببینید.
این پستها را هم ببینید:
روزی، روزگاری با i3 - پیکرهبندی اولیه
معرفی ۵ مدیر پنجره محبوب لینوکسی